מה אנחנו למדים מהרשום על תוויות המזון?

תוויות המזון מורכבות ממספר חלקים, ישנם שני חלקים עיקריים שחשוב לנו לבדוק ולהתייחס על
מה שרשום עליהם, לפני שאנו מחליטים לשים את המוצר בעגלת הקניות שלנו.
רשימת הרכיבים מהם עשוי המוצר, על מה לשים לב?
-חשוב לשים לב לאורך רשימת הרכיבים, ככול שהרשימה קצרה יותר היא עדיפה והמוצר
איכותי יותר.
-שמות הרכיבים, חשוב להכיר את שמות הרכיבים אם הם לא מוכרים לך לא כדאי לרכוש את
המוצר.
-האם את/ה מבין את משמעות הרכיב שקראת על התווית, למשל סוכר יכול להופיע במספר
שמות כגון: סוכרוז, מלטוז, פרוקטוז  לקטוז ועוד..
-חשוב לשים לב ש כמות הרכיבים ברשימה מופיע בסדר יורד – המוצרים אשר מופיעים
בראש הרשימה, הם בעצם המוצרים שנמצאים במוצר בכמות הגדולה ביותר ויש להיזהר
ממוצר זה.

מה הם הערכים התזונתיים של המוצר?
הם בעצם כל המרכיבים התזונתיים מימנו מורכב המוצר, לפי מנות של 100 גרם מזון. בכדי לדעת
למשל כמה מכילה פרוסת לחם מכלל הלחם בשקית עלינו להכפיל את הערכים של פרוסת לחם אחת
כפול מספר הפרוסות שאנחנו אוכלים לאורך היום.

על אליו ערכים תזונתיים עלינו לשים לב?
-פחמימות – הפחמימות מורכבות משני מרכיבים עיקריים סוכרים וסיבים תזונתיים, כאשר
כמות הסוכרים עולה על כמות הסיבים במוצר המוצר פחות טוב ופחות מומלץ לצריכה וזאת
משום העומס הגליקמי שלו יהיה גבוה יותר והוא יכול להיות ממש מזיק לחולי סוכרת. ככול
שיש יותר סיבים במוצר הוא יהיה בעל עומס גליקמי נמוך יותר, ומומלץ לצרוך ביום 30 גרם
סיבים.
שומנים – אם יש ברכיבים שומן צמחי מוקשה – להשאיר על המדף, זה שומן טרנס. שומן
רווי  רצוי כמה שפחות,
-מלח –  הוא בעצם הנתרן שבמזון והסימון שלו הוא Na , מומלץ לצורך אותו בכמות של 1500
מ”ג נתרן ליום שהוא שווה ל 3.75 גרם מלח שולחן או בישול ומומלץ לא לצרוך יותר מ 6
גרם מלח ליום על פי המלצות משרד הבריאות, בפועל אנחנו הישראלים צורכים הרבה מלח
שהוא רעל לגוף ואחת הסיבות העיקריות ללחץ דם גבוה. רוב המלח נמצא במזונות
המעובדים ועל כן יש לשים לב לכמות הנתרן במזונות אלה ולהשתדל לצרוך אותם כמה
שפחות.
-קלוריות – הינו מרכיב מאוד חשוב במזון שאנו אוכלים, כול אדם צורך את מספר הקלוריות
המותאם לו לפי: גיל, מין, גובה, משקל ופעילות גופנית אשר מבצע בפועל. כאשר מסתכלים
על תווית המזון יש לקחת בחשבון את כמות הקלוריות שמופיע על התווית ולהתאים אותו כול
אדם על פי נתוניו האישיים.
-מרכיבים נוספים כמו חומרי צבע וטעם – רצוי שיופיע כמות כמה שפחות כמויות של חומרי
טעם, ריח, חומרים משמרים, וחומרים מייצבים.
-צבעי מאכל – מסוג של  מונוסודיום גלוטמאט, הסימון שבו הוא מופיע על האריזה הוא MSG
 מאוד רצוי להימנע מחורים אלה שבעצם באים להדגיש לנו את טעם המזון שאנו אוכלים.
-תוסף זה שמוסף למזון בעל השלכות בריאותיות מזיקות ובין היתר יכול לגרום לתגובות
אלרגיות או לכאבי ראש בלתי פוסקים.
-רוב המוצרים שארוזים בפחיות שימורים מכילים תוסף טעם זה ולכן אינם מומלצים. רצוי
לקנות ולצרוך מזונות של פירות וירקות אשר ארוזות בשקיות בלבד למשל: פירות, ירקות,
קטניות, דגנים מלאים.
-אם נצרוך את מזוננו בתבונה, נצרוך מזון טבעי ולא מעובד נוכל להוריד את עמידות הגוף
לאינסולין וע”י כך בעצם להגיע לרמות סוכר מאוזנות, נוכל לאזן את מחלת הסוכרת.

פוסטים דומים

כתיבת תגובה