מחקר שחקר את הקשר בין תחליפי סוכר למחלות לב
המחקר מצביע על קשר חשוב בין צריכת תחליפי סוכר מלאכותיים לבין הסיכוי לסבול ממחלות לב
ושבץ מוחי. המחקר נערך באופן מרשים עם מעל 100,000 משתתפים והוא המקיף ביותר שנעשה
עד כה בנושא. הממצאים מראים כי אנשים שצרכו כמויות גדולות של תחליפי סוכר מלאכותיים
הצטברו סיכון גדול יותר למחלות לב ושבץ מוחי בהשוואה לאנשים שלא צרכו אותם.
כדי לתת יותר הבנה לגבי התוצאות, הנה מספר פרטים ממחקר:
- סוגי תחליפי הסוכר: המחקר כולל חשיפה לשונה ממסוכר הלבן וכולל גם תחליפים
מלאכותיים פופולריים כמו אספרטם (E 951), אצסולפאם-K (E 950), סוכרלוז (E 955),
ציקלמאט (E 952), סכרין (E 954), טאומטין (E 957), וגם neohesperidine dihydrochalcone.
גם ממתיקים טבעיים כמו גליקוזידים של סטיביול נחשבו לחלק מהחשיפה. - כמות הצריכה: החוקרים חלקו את המשתתפים לשלוש קבוצות – אלה שלא צרכו תחליפי
סוכר מלאכותיים, אלה שצרכו במידה מועטה, ואלה שצרכו במידה רבה. הממצאים מראים
שאלה שצרכו במידה רבה חוו יותר מחלות לב ושבץ מוחי בהשוואה לאלה שלא צרכו אותם. - מספר המקרים: במהלך תקופת המחקר דווחו 1,502 מקרים של מחלות לב וכלי דם, מתוכם
730 מקרים של מחלת לב איסכמית ו-777 של שבץ מוחי. המשתתפים שצרכו ממתיקים
מלאכותיים חוו 346 מקרים על 100,000 שנות אדם, בעוד שאלה שלא צרכו כלל חוו 314
מקרים על 100,000 שנות אדם.
מובן מאליו שמדובר במחקר מתחזק עדיין ויש צורך במחקרים נוספים לטובת קביעת הגורמים
והשלכות רבות על גוף האדם. בכל מקרה, הממצאים מצביעים על החשש מצריכת תחליפי סוכר
מלאכותיים בכמויות רבות והחשיפה להם על בריאות הלב והמוח, ויכולים לשמש כמרכזי מידע
להתערבות תזונתית ולתחזק את הצורך בשימוש בתחליפים טבעיים ובהגברת המודעות לתוכנית
אכילה בריאה.
לפי המחקר, שלושת התחליפים המסוכנים ביותר לבריאות הם: - אספרטם (E 951): קשור בעיקר לסיכון לשבץ מוחי.
- אצסולפאם-K (E 950): קשור למחלת לב איסכמית.
- סוכרלוז (E 955): גם הוא קשור למחלת לב איסכמית.
המחקר ממליץ להפחית את הצריכה של שלושת התחליפים האלו, ובמקום זאת לשקול שימוש
בתחליפים טבעיים ובטוחים יותר כמו: - אלולוז (Psicose).
- פרי הנזירים (Monkfruit).
- סטיביה.
אלו הם תחליפי הסוכר שמומלצים כבחירות טבעית ובריאה יותר לסוכר הלבן ולתחליפי הסוכר
מלאכותיים המסוכנים.