מחקר: איך שמן הזית משפיע על המוח? – יתרונותיו המדהימים של שמן הזית
איך שמן הזית משפיע על המוח? – יתרונותיו המדהימים של שמן הזית….
איך שמן הזית משפיע על המוח
כולנו יודעים ששמן זית הוא בריא יותר משמנים אחרים, אבל עד כמה הוא באמת תורם לבריאות שלנו? מחקר חדש מצא יתרונות מדהימים לנוזל הטעים הזה.
תוצאות המחקר
מחקר שפורסם לאחרונה ב-JAMA Network Open, בהובלת חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד T.H., בחן את ההשפעה של צריכת שמן זית על סיכון למות מדמנציה. המחקר עקב אחרי שתי קבוצות של אנשי מקצוע בתחום הבריאות בארה”ב במשך 28 שנים, שכללו יותר מ-92,000 משתתפים, מתוכם 65 אחוז היו נשים. במהלך המחקר, 4,751 משתתפים מתו מדמנציה.
הממצאים המרכזיים
החוקרים מצאו כי צריכת כפית אחת לפחות של שמן זית ביום הייתה קשורה לירידה של 28% בסיכון למות מדמנציה, בהשוואה לאלו שלא צרכו שמן זית או צרכו אותו לעתים רחוקות. כמו כן, החלפת כפית אחת של מרגרינה או מיונז בכפית שמן זית הייתה קשורה להפחתה של 8-14% בסיכון למוות מדמנציה.
השפעה כללית על הבריאות
המחקר הראה כי שמן זית תורם להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר קודם מ-2022 על אותן קבוצות משתתפים מצא שצריכת שמן זית גבוהה יותר הייתה קשורה להפחתה של כ-19% בסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שלא צרכו שמן זית או צרכו אותו לעתים רחוקות.
דברי החוקרות
פרופסור מרתה גואש-פרה, מומחית לתזונה באוניברסיטת הרווארד T.H., ציינה כי נראה שלשמן זית יש השפעה מועילה על ירידה קוגניטיבית. השמן עשוי להועיל למוח ישירות על ידי חציית מחסום הדם-מוח ועשוי לתמוך בעקיפין במוח באמצעות השפעות חיוביות על בריאות הלב. אן-ג’ולי טסייר, עמיתת מחקר בתזונה באוניברסיטת הרווארד, הוסיפה כי שמן זית עשוי לתמוך בבריאות המוח גם על ידי השפעה חיובית על בריאות הלב.
כיצד נערך המחקר על שמן זית ובריאות?
מחקר רחב היקף נערך במשך 28 שנים, החל משנת 1990, על יותר מ-92,000 אנשי מקצוע בתחום הבריאות בארה”ב. המשתתפים התבקשו לדווח כל ארבע שנים על תדירות צריכת מזונות שונים, כולל שימוש בשמן זית ברוטב לסלט, במזון, באפייה או בטיגון. במהלך תקופת המחקר, 4,751 משתתפים מתו מדמנציה.
ממצאי המחקר
המחקר התצפיתי מצא קשר בין צריכת שמן זית לבין סיכון נמוך יותר למות מדמנציה, אך לא קבע קשר סיבתי. נמצא שצריכת שמן זית יומית הייתה קשורה לירידה של 28% בסיכון למוות מדמנציה. החוקרים הדגישו את הצורך במחקרי התערבות נוספים כדי לאשר קשרים סיבתיים וכמות אופטימלית של צריכת שמן זית.
מגבלות המחקר
המחקר נערך בקרב אנשי מקצוע בתחום הבריאות, מה שמגביל את יכולת ההכללה של התוצאות לאוכלוסייה רחבה ומגוונת יותר. בנוסף, החוקרים לא הצליחו להבחין בין השימוש בזנים שונים של שמן זית, כמו כתית או כתית מעולה, שיש להם תרכובות ביו-אקטיביות ונוגדי חמצון רבים.
דברי החוקרות
פרופסור מרתה גואש-פרה ואן-ג’ולי טסייר מאוניברסיטת הרווארד ציינו את חשיבות המחקרים העתידיים כדי להבין את המנגנונים המדויקים שבאמצעותם צריכת שמן זית עשויה להפחית את הסיכון למות מדמנציה.
סיכום
שימוש בשמן זית תורם לא רק לבריאות הלב וכלי הדם, אלא גם מפחית את הסיכון למות מדמנציה. לכן, כדאי לשלב שמן זית בתזונה היומית כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים הרבים שלו.
מימני באהבה
דבורה ברברה הרשקוביץ
אחות מומחית לסוכרת
אם קשה לך לשלוט בניהול מחלת הסוכרת מוזמנים לפנות לייעוץ לאחות סוכרת מומחית שתלווה אותך יד ביד עד השגת האיזון המיטבי תפוחי הסימנים מדוע