מחקר: “אלכימיה של אושר”

מחקר: “אלכימיה של אושר: גילויים חדשים על יכולת הלמידה וההצלחה בהנאה מחיים מלאים” …….

 

הקדמה

האושר הוא תופעה מורכבת שעסקו בה מדענים, פילוסופים, ואנשי מקצוע במשך מאות שנים. לאחרונה, מחקרים חדשים מציעים גישה מרגשת: האושר הוא לא רק תוצאה של גורמים חיצוניים או מזל, אלא משהו שניתן ללמוד ולפתח. במאמר זה, נסקור את הממצאים החדשים ונדון בדרכים שבהן ניתן לשפר את רמות האושר שלנו.

מהו אושר?

אושר נתפס בדרך כלל כמצב רגשי חיובי, המתבטא בשמחה, סיפוק, ורווחה כללית. מחקרים מראים שאושר כולל גם מרכיבים קוגניטיביים (כגון תהליכי חשיבה) וגם רגשיים. ההבנה של מהו אושר וממה הוא מורכב היא צעד ראשון חשוב בדרך לפיתוחו.

מחקרים על למידת אושר

אחת התגליות המרגשות ביותר בתחום היא שהאושר אינו רק תוצאה של מזל או נתונים אובייקטיביים, אלא תהליך שניתן ללמוד ולשפר. מחקרים שנעשו על קבוצות אנשים שונות הראו שהרגלים מסוימים, התנהגויות ומחשבות יכולים להשפיע ישירות על רמות האושר של אנשים. לדוגמה, נמצא כי אנשים המתרגלים הכרת תודה באופן יומיומי, עוסקים בפעילות גופנית, ומבצעים פעולות קטנות למען אחרים מדווחים על תחושת אושר גבוהה יותר.

מרכיבים עיקריים של אושר שניתן ללמוד

  1. הכרת תודה: תרגול הכרת תודה באופן יומיומי יכול לשפר את מצב הרוח ולהגביר את האושר הכללי. אנשים שמוקדשים לרשום מה הם אסירי תודה עליהם מדווחים על שיפור משמעותי בתחושותיהם.
  2. הקשרים החברתיים: חיבור עם אנשים קרובים הוא גורם מרכזי בהעלאת רמות האושר. יצירת קשרים חברתיים חזקים, בין אם מדובר במשפחה, חברים, או קהילה, יכולה להוביל לתחושת שייכות ולשיפור הבריאות הנפשית.
  3. עיסוק בפעילות גופנית: פעילות גופנית לא רק משפרת את הבריאות הפיזית, אלא גם משחררת אנדורפינים – הורמונים שמעלים את מצב הרוח. אנשים שמבצעים פעילות גופנית באופן קבוע מדווחים על רמות אושר גבוהות יותר.
  4. למידת מיומנויות רגשיות: אנשים יכולים ללמוד כיצד לנהל את רגשותיהם ולפתח מיומנויות כמו קבלה עצמית וסליחה, שיכולות לשפר את תחושת האושר הכללי.
  5. פיתוח תחביבים: השקעה בתחביבים ופעילויות שאוהבים יכולה לספק תחושת סיפוק ולהגביר את רמות האושר.

 

מחקר חדש מאוניברסיטת בריסטול מגלה שניתן ללמוד כיצד להיות מאושרים יותר באמצעות קורסים כמו ‘מדע האושר’. עם זאת, הרווחה המשופרת שנצפית אצל משתתפי הקורס מתקיימת רק עם תרגול מתמשך של ההרגלים הנלמדים, כגון הכרת תודה ומדיטציה. המחקר הוא הראשון לעקוב אחר הרווחה ארוכת הטווח של משתתפי קורס אושר ומדגיש את הצורך במאמץ מתמשך ביישום התערבויות פסיכולוגיות חיוביות.

ממצאי המחקר

צוות המחקר באוניברסיטת בריסטול, שהוביל את קורס ‘מדע האושר’ מאז 2018, מצא שהתלמידים שיפרו את רווחתם ב-10 עד 15%. אולם, השיפורים הללו נמשכו רק אצל אלו שהמשיכו ליישם את ההרגלים שנלמדו בקורס גם לאחר סיומו.

המחקר פורסם בכתב העת השכלה גבוהה ועקב אחר רווחתם של תלמידים שנתיים לאחר שסיימו את הקורס. הממצאים הראו כי תועלת מתמשכת באושר מושגת רק באמצעות תרגול עקבי של ההרגלים הנלמדים.

החשיבות של תרגול מתמשך

פרופ’ ברוס הוד, המחבר הבכיר של המחקר, הדגיש את הצורך במאמץ מתמשך לשמירה על רווחה נפשית. הוא השווה זאת לאימון גופני, שבו לא ניתן לצפות לשיפור קבוע בכושר על ידי אימון חד-פעמי בלבד. פרופ’ הוד ציין: “כמו בבריאות גופנית, עלינו לעבוד ללא הרף על הבריאות הנפשית שלנו, אחרת, השיפורים הם זמניים”.

ההרגלים המשפיעים

ההרגלים שנלמדו בקורס כוללים:

  • הכרת תודה: הבנה והערכה של הדברים הטובים בחיים.
  • מדיטציה: תרגול להרגעה ולמיקוד המחשבה.
  • פעילות גופנית: שמירה על בריאות פיזית ומנטלית.
  • ניהול יומן: רישום מחשבות ורגשות כדי לעבד אותם בצורה מודעת.

השפעת הסביבה על האושר

  • השפעת הסביבה הפיזית: הסביבה שבה אנו חיים יכולה להשפיע על רמות האושר שלנו. מקומות ירוקים, גישה לטבע, ותנאי מחיה נוחים תורמים לרווחה נפשית.
  • תרבות ואושר: תרבויות שונות נוטות להעריך ערכים שונים שקשורים לאושר, כגון הצלחה אישית לעומת קשרים חברתיים. הבנת ההקשר התרבותי יכולה לעזור לאנשים לפתח את תחושת האושר שלהם בהתאם לערכים האישיים שלהם.

טכניקות לשיפור האושר

  • מיינדפולנס (קשיבות): טכניקות מיינדפולנס עוזרות לאנשים להיות נוכחים ברגע הנוכחי ולהפחית חרדות. מחקרים מראים שתרגול מיינדפולנס יכול לשפר את רמות האושר.
  • חקר המטרות האישיות: קביעת מטרות אישיות ברות השגה יכולה לספק מוטיבציה ותחושת מטרה, מה שיכול להוביל להגברת האושר.

היתרונות הפיזיים של אושר

  • השפעות פיזיות על הבריאות: אושר אינו רק רגשי – הוא משפיע גם על הבריאות הפיזית. מחקרים מצביעים על כך שאנשים מאושרים נוטים לחיות זמן רב יותר ולסבול פחות ממחלות כרוניות.
  • אושר כגורם מניע: אנשים מאושרים נוטים להיות פרודוקטיביים יותר בעבודה ולבצע יותר פעילויות חיוביות, דבר שמשפיע על האושר של אחרים סביבם.

האתגרים בדרך לאושר

  • מניעת אושר: ישנם אתגרים רבים שעומדים בפני אנשים בדרכם לאושר, כמו חרדה, דיכאון, וטראומה. הבנת האתגרים הללו יכולה לסייע בפיתוח גישות וטכניקות שמתמודדות איתם.
  • תרבות הצריכה: תרבות הצריכה עלולה להטעות אותנו לחשוב שאושר נמדד ברכישות או בהישגים חיצוניים, בעוד שלמעשה אושר טמון לרוב ביחסים ובחוויות.

חשיבות המחקר

המחקר מדגיש את החשיבות של יישום עקבי של התערבויות פסיכולוגיות חיוביות לשמירה על רווחה נפשית. פרופ’ הוד הסביר: “הרבה ממה שאנו מלמדים סובב סביב התערבויות בפסיכולוגיה חיובית שמסיטות את תשומת הלב שלך מעצמך, על ידי עזרה לזולת, להיות עם חברים, הכרת תודה או מדיטציה”.

סיכום

המחקר מאוניברסיטת בריסטול מראה שניתן ללמוד ולהשיג אושר דרך קורסים כמו ‘מדע האושר’, אך הרווחה הנפשית נשמרת רק עם תרגול מתמשך של ההרגלים הנלמדים. הממצאים מראים את החשיבות של עבודה עקבית על הבריאות הנפשית ואת היתרונות של התערבויות פסיכולוגיות חיוביות לשמירה על רווחה מתמשכת.

 

  • כיצד להתחיל את הדרך לאושר: לסיום, ניתן להוסיף הנחיות מעשיות כיצד להתחיל את המסע להגדלת האושר, כמו הצבת מטרות קטנות, תרגול הכרת תודה, וחיפוש תמיכה חברתית.
  • משאבים נוספים: ניתן לכלול המלצות לספרים, קורסים, או אתרים שיכולים לעזור לאנשים להתמקד בלמידת אושר.

כל אחד מהנושאים הללו יכול להוסיף עומק למאמר, להפוך אותו למקיף יותר ולהציג את המורכבות של האושר ואת הדרכים השונות שבהן ניתן להשיגו ולתחזק אותו. אם תרצה להרחיב על נושא מסוים או להוסיף מידע נוסף, אני כאן לעזור!

 

מימני באהבה

דבורה ברברה הרשקוביץ

אחות מומחית לסוכרת

אם קשה לך לשלוט בניהול מחלת הסוכרת מוזמנים לפנות לייעוץ לאחות סוכרת מומחית שתלווה אותך יד ביד עד השגת האיזון המיטבי 

 

פוסטים דומים

  • איזון סוכרת סוג 2

    הרבה מאוד אנשים רוצים לשמוע על פרטים כיצד להגיע אל איזון סוכרת סוג 2. מחלת הסוכרת הינה מחלהמטבולית כרונית המלווה את המטופלים לאורך כל חייהם. היא מאופיינת בחוסר איזון של רמות הגלוקוז בדם– הסוכר, ובכך תאי הגוף לא מקבלים את האנרגיה הזמינה שהם צריכים. כתוצאה מכך, לאורך שנים עלוליםלהופיע החמרה ובעיות שונות באיברים ומערכות גוף…

  • מחקר שחקר את הקשר בין תחליפי סוכר למחלות לב

    המחקר הוא רחב היקף שנערך בצרפת ופורסם בכתב העת הרפואי “The BMJ” בספטמבר 2022.המחקר חקר את הקשר בין צריכת תחליפי סוכר מלאכותיים לבין הסיכוי לסבול ממחלות לב ושבץמוחי. משתתפים במחקר אלו דיווחו על צריכתם של ממתיקים מלאכותיים ונבדקו לקשר בין הצריכהוהמחלות הלב. הממתיקים המלאכותיים הנבדקים במחקר הם:-אספרטם (E 951)-אצסולפאם-K (E 950)-סוכרלוז (E 955)-ציקלמאט (E 952)-סכרין…

  • סיכום הכתבה על הקשר בין אלכוהול לכאב

    -הכתבה סוקרת מחקר שבדק את הקשר בין אלכוהול לכאב אצל חולדות.-החולדות חולקו ל-3 קבוצות: ללא אלכוהול, צריכה מתונה, וצריכה כבדה.-נמצא שגם צריכה מתונה גרמה לעלייה בכאבי אלודיניה ונוירופתיה.-צריכה כבדה גרמה לכאבים חמורים יותר שנעלמו עם חזרה לשתייה.-נמצא קשר להפעלת מערכת החיסון בעמוד השדרה כתגובה לכאבים. מסקנה: אלכוהול אינו פתרון טוב לכאבים, ואף עלול לגרום או…

  • | |

    הכוח של הסולנות ועיצוב פנים – גישה הוליסטית מאחות מומחית ומעצבת הום סטיילינג

    כאותם שנים שבהן החיים מתחדשים, גם האתגרים וההזדמנויות. בדידות בגיל השלישי אינה רק תופעה נפשית; היא יכולה להשפיע על הבריאות הכללית של האזרחים הוותיקים. כ אחות מומחית בתחום הבריאות ובמקביל מעצבת הום סטיילינג, אני רואה את ההשפעה ההוליסטית של סביבה מתאימה על איכות החיים. במאמר זה נעסוק בדרכים כיצד ניתן להדוף את הבדידות בגיל השלישי באמצעות סולנות ועיצוב פנים מותאם, תוך דגש על הכלים והגישות שהניסיון שלי מעניק.

  • מהמעורר אותנו בבוקר?: הקפאין או מנהג שתיית כוס הקפה?

    המחקר פורסם ב-2022 בכתב העת Consciousness and Cognition על ידי צוות חוקריםבראשות ד”ר קייטלין פוקס מאוניברסיטת קולורדו בבולדר. -הניסוי כלל 47 משתתפים בני 30 בממוצע, שצרכו קפאין או שתו קפה לפני סריקות fMRI. -ד”ר אנטוניו טייקסיירה, פרופסור לפסיכיאטריה מאוניברסיטת טקסס, ציין שהמחקר לא בדקתפקוד קוגניטיבי ישירות. -ד”ר גרגורי קרטר, נוירולוג מאוניברסיטת טקסס, טען שהבדיקות נערכו…

  • | | |

    מהו אינדקס גליקמי?

    מהו אינדקס גליקמי?
    האינדקס הגליקמי (Glycemic Index או בקיצור GI) הוא מדד המשקף את ההשפעה של מזונות שונים על רמת הסוכר (גלוקוז) בדם. המדד מדרג מזונות ביחס ללחם לבן (GI=100) או גלוקוז (GI=100). תוצאת המדד מצביעה על האופן שבו צריכת המזון תשפיע על רמת הסוכר בדם.
    דירוג מזונות לפי האינדקס הגליקמי:
    • אינדקס גליקמי נמוך (GI < 55 ביחס לגלוקוז): מזונות שגורמים לעלייה הדרגתית ואיטית ברמת הסוכר בדם, דבר המקל על הגוף. • אינדקס גליקמי בינוני (GI בין 56-69 ביחס לגלוקוז): מזונות שגורמים לעלייה מהירה יותר של רמת הסוכר בדם. • אינדקס גליקמי גבוה (GI > 70 ביחס לגלוקוז): מזונות שגורמים לעליות חדות ומהירות של רמת הסוכר והאינסולין בדם, דבר המהווה סיכון בריאותי, בעיקר לאנשים בעלי עודף משקל או לאנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית.
    יתרונות תזונה עם אינדקס גליקמי נמוך:
    • שמירה על רמות אנרגיה מאוזנות: פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך נכנסות לזרם הדם בצורה הדרגתית, מה שמאפשר שמירה על רמות אנרגיה יציבות לאורך זמן.
    • תחושת שובע לאורך זמן: צריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך מסייעת לשמירה על תחושת מלאות לאורך זמן רב יותר בין הארוחות.
    • ירידה במשקל ושמירה על משקל תקין: תפריט תזונה המבוסס על מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך מסייע בירידה במשקל ושמירה על משקל גוף תקין.
    • הגברת רגישות לאינסולין: תפריט כזה מסייע בהגברת רגישות הגוף לאינסולין, דבר חשוב במיוחד לחולי סוכרת.
    • איזון מחלת הסוכרת: פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך עוזרות באיזון רמות הסוכר בדם ומקטינות את הסיכון למחלות לב.
    • הפחתת רמות כולסטרול: תזונה עם אינדקס גליקמי נמוך יכולה להוריד את רמת הכולסטרול בדם.
    • התמודדות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות: מזונות אלו עוזרים בהתמודדות עם הסימפטומים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
    • הקטנת הרעב: מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך מקטינים את תחושת הרעב ושומרים על תחושת מלאות לאורך זמן.
    • שמירה על סבולת גופנית: תזונה עם אינדקס גליקמי נמוך מסייעת לשמור על הסבולת במאמצים גופניים לאורך זמן רב יותר.
    המלצות נוספות לתזונה מאוזנת:
    • לאכול כמויות קטנות כל 3-4 שעות: כך ניתן לשמור על רמות אנרגיה יציבות לאורך היום.
    • לשלב ירקות בכל ארוחה: ירקות טריים, מבושלים, מאודים, מוקפצים או אפויים.
    • לשלב פחמימות עם חלבון או שומן:
    • תבשיל או מרק מדגן מלא עם קטניות וסלט אבוקדו, טחינה או אגוזים.
    • ירקות עם חומוס וטחינה.
    • פרי או שיבולת שועל (קוואקר) עם אגוזים.
    • לאכול לאט וברוגע: דבר המאפשר תחושת שובע מהירה ומניעת אכילת יתר.

כתיבת תגובה